Pracuji...
close

Mátový sirup

Na zahrádce se nám z toho pomalu stává plevel, tak je potřeba s tím začít něco dělat. Sirup je skvělej v letních dnech. Stačí naředit perlivou vodou a přidat led.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 2 roky
Doba přípravy: 1 den 15 minut
Doba vaření: 15 minut
Ingredience
obecně
2 hrst máta
2 litr voda
1/2 kus citron
Sdílejte recept
Postup
Mátu omyjeme a otrháme lístky. Lístky si pak nahrubo nakrájíme a nebo je při trhání rovnou přetrháváme napůl.
Do hrnce nalijeme převařenou vodu, která má pokojovou teplotu. Nasypeme do ní mátové lístky.
Do hrnce přidáme šťávu z půlky citronu.
Promícháme a přikryjeme utěrkou. Necháme den odležet.
Druhý den se na nás usměje už krásně zabarvená mátová voda :-)
Do hrnce přisypeme cukr a kyselinu citronovou. Neměl jsem doma tolik třtinového cukru, tak jsem to namíchal s obyčejným.
Zapneme plotnu na nízkou teplotu a pomalu přivádíme k teplotě zhruba 75 stupňů. Teplotu kontrolujeme hrotovým teploměrem.
Při 75 stupních vypneme plotnu a ještě horké naléváme do sterilizovaných flašek. Naléváme přes plátýnko a nebo jemný cedník.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
vaření, pasírování, zavařování, marinování
Typ chodu:
nápoj
Příležitost:
dětská oslava, oslava, grilování
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Máslové kuře patří mezi moje nejoblíbenější recepty na této planetě. Pikantní a zároveň jemná omáčka...
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...