Pracuji...
close

Hovězí kližka v UHO omáčce

Věřím, že UHO je jedna z nejvíce používaných omáček v naší republice. Někdo jí opovrhuje, někdo si z ní dělá srandu, ale pro mě je to jedna z nejlepších a nejjednodušších omáček. Z tak mála ingrediencí se navaří něco taaak skvělého.
Kuchař: Boublas
Stáří receptu: 2 roky
Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 2 hodiny
Ingredience
obecně
5 kus cibule
min 1 špetka sůl
na smažení
min 5 lžíce vepřové sádlo
na zahuštění
min 1 lžíce máslová jíška
Sdílejte recept
Postup
Nakrájíme si kližku na malé kousky. Měl jsem to štěstí, že jsem sehnal kližku s kostí (a s morkem). Kost jsem použil do omáčky.
V hrnci si rozpálíme sádlo na vyšší teplotu a přidáme kližku i kost. Za občasného míchání smažíme dozlatova. Teplota musí být vyšší, aby se maso zatáhlo a nepustilo šťávu.
Mezitím si nadrobno nakrájíme cibuli.
Osmažené maso i s kostí vyndáme z hrnce na talíř.
Snížíme teplotu, do hrnce dáme cibuli a za občasného míchání smažíme dohněda.
Cibule musí být co nejvíce hnědá (zkaramelizovaná). Musí být na hraně spálení. Stejně jako na guláš. Takto připravená cibule dodá omáčce barvu a chuť.
Do hrnce vrátíme maso, přilijeme vývar, osolíme, opepříme a pod pokličkou dusíme alespoň 60 minut.
Nakonec přidáme máslovou jíšku, rozmícháme a vaříme ještě alespoň 20 minut bez pokličky. Dosolíme, dopepříme.
Další informace
Pracnost:
Recept zvládne každý
Způsob přípravy:
smažení, vaření
Typ chodu:
oběd, večeře
Původ:
Česko
Nové recepty na UVAŘSiSÁM
Máslové kuře patří mezi moje nejoblíbenější recepty na této planetě. Pikantní a zároveň jemná omáčka...
Zdravější varianta díky celozrnné mouce. Hodí se jako svačinka pro děti.
Měl jsem v lednici otevřenou konzervu ananasu a tak jsem na internetu hledal inspiraci, abych ji spo...
Nedávno jsme měli vařené uzené s kaší a samozřejmě mně maso zbylo. Rozhodl jsem se tedy udělat šunko...
Věřím, že květák je druhé nejoblíbenější jídlo v Čechách. První je samozřejmě smažák :-) Jsem schopn...
Chléb je velice vláčný a jemný na chuť. Já ho mám rád samotný, děti ho večeří s meruňkovou marmeládo...
Zajímavá obměna bramboráků, a moc dobrá! Kysané bílé zelí není jako příloha, ale rovnou součástí těs...
Většina lidí vaří po vánocích čočku. Já mám raději kaši ze žlutého hrachu. Mám to spojené se základn...